Підписатися

Чемпіони терору

Росія використовує спорт як інструмент пропаганди та обходу санкцій
Загальна кількість:
76
Фізичних осіб
Оновлено: 13.10.2024
Участь російських спортсменів у міжнародних змаганнях є засобом відбілювання репутації (sportwashing) росії, поширення дезінформації, виправдання та легітимізації агресії проти України серед іноземної аудиторії та демонструє збереження присутності росії у цивілізованому світі
Російські функціонери у складі міжнародних спортивних комітетів і федерацій залишаються російським лобі та елементом стратегічного впливу за межами росії, забезпечуючи шляхи налагодження міжнародних зв’язків та співпраці в обхід санкцій
Що потрібно зробити:
  • відсторонити російських спортсменів від міжнародних змагань
  • виключити російських спортивних функціонерів з міжнародних організацій
Спорт знову має стати символом миру
 
 
ІСІНБАЄВА Ірина Гаджиєвна
ІСІНБАЄВА Ірина Гаджиєвна
Дворазова олімпійська чемпіонка зі стрибків з жердиною, Заслужений майстер спорту росії, Чемпіонка Європи, Триразова чемпіонка світу на відкритому повітрі, Чотириразова чемпіонка світу у приміщенні, Президент Благодійнгого фонду Олени Ісінбаєвої, Член генеральної ради Всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного громадського руху "Юнармія", Інструктор з легкої атлетики у ЦСКА, Член Міжнародного олімпійського комітету (до серпня 2024)
Відома як прихильниця та довірена особа путіна на виборах у 2012 та 2018 роках. У 2020 році увійшла до робочої групи з розробки поправок до конституції рф, які дозволили путіну переобратися ще на два терміни в 2024 та в 2030 роках.
Перебуває у складі громадського руху "Команда путіна". До липня 2023 року входила до складу Центрального штабу загальноросійського громадсько-політичного руху "Народний Фронт "За росію" (під санкціями ЄС, Канади, Швейцарії та України), створеного з ініціативи путіна з метою "просування росії вперед спільними зусиллями".
У 2015 році отримала військове звання майора, погони їй вручав особисто міністр оборони росії Сергій Шойгу.
Є членом правління благодійного фонду "Воскресіння", заснованого разом із громадською організацією ветеранів збройних сил рф, який збирає кошти на будівництво головного храму збройних сил рф у військово-патріотичному парку культури та відпочинку "Патріот".
Проживає в Іспанії та володіє нерухомістю вартістю близько трьох мільйонів доларів на острові Тенеріфе.
Є власницею бренду спортивної продукції ISINBAEVA та співвласницею швейцарської компанії з продажу тютюнових виробів та елітного алкоголю Luxury Legends Sagl.
КАБАЄВА Аліна Маратівна
КАБАЄВА Аліна Маратівна
Російська гімнастка, заслужений майстер спорту росії, Громадський і політичний діяч, Дворазова абсолютна чемпіонка світу, п'ятиразова абсолютна чемпіонка Європи, олімпійська чемпіонка, шестиразова абсолютна чемпіонка росії, Депутат Державної думи Федеральних зборів рф 5-го і 6-го скликань, Голова ради директорів холдингу "Національна Медіа Група", Голова ради директорів ЗАТ "Спорт-Експрес", Президент Міжнародної асоціації клубів художньої гімнастики "Небесна грація"
Має особисті зв'язки з путіним, належить до його найближчого оточення і вважається матір'ю двох його дітей.
Підтримала анексію Криму та війну росії проти України, поширюючи наративи кремлівської пропаганди та символіку так званої "СВО". Керує найбільшим російським медіаконгломератом "Національна Медіа Група", що займає провідні позиції за часткою телеаудиторії ефірних і платних телеканалів.
Організовує і бере участь у міжнародних спортивних пропагандистських заходах.
Неодноразово відвідувала тимчасово окупований Крим.
Публічно критикує рішення про недопуск російських спортсменів до міжнародних змагань.
У 2023 році очолювана Кабаєвою Міжнародна асоціація клубів художньої гімнастики "Небесна грація" провела щорічний міжнародний турнір за участю 46 спортсменок із 19 країн у Пекіні (КНР). Також спортсменки асоціації беруть участь у щорічних міжнарожних змаганнях "Кубок Оджаг" у Баку (Азербайджан).
Очолює Благодійний фонд Аліни Кабаєвої, проектами якого є щорічний фестиваль та міжнародний турнір з художньої гімнастики "Аліна". У 2023 році фестиваль проводився у Сочі (рф) за участі гімнасток Білорусі, Казахстану, Китаю, Куби та Узбекистану. Крім того, Фонд під керіівництвом Кабаєвої фінансував реставрацію середньовічного Храму Дмитрія Солунського у тимчасово окупованій Феодосії (Крим).
Також у 2023 за підтримки Кабаєвої відбулись міжнародні змагання з художньої гімнастики "Гран-прі. Кубок чемпіонок Газпром імені Аліни Кабаєвої" за участі спортсменок із Білорусі, Китаю, Ізраїлю, Вірменії, Молдови, Казахстану, Чорногорії, Киргизії, Кореї, ОАЕ, Азербайджану, Сирії та Словаччини.
ТИМОЩУК Анатолій Олександрович
ТИМОЩУК Анатолій Олександрович
Російський футболіст та тренер, Переможець Ліги чемпіонів та володар Кубка та Суперкубка УЄФА, Заслужений майстер спорту України та Росії, Асистент головного тренера ФК "Зеніт"
Після повномасштабного вторгнення росії в Україну не засудив дії держави-агресора, натомість у грудні 2022 року заявив, що не планує залишати росію та продовжив роботу на посаді помічника головного тренера футбольного клубу "Зеніт".
У вересні 2024 року організував аукціон з продажу футболки російського клубу "Зеніт" із власним підписом для збору коштів на підтримку населення Курської області рф, яке нібито постраждало від атак ЗСУ.
Рішенням Української асоціації футболу (УАФ) Тимощука навесні 2022 року було довічно відсторонено від будь-якої футбольної діяльності на території України, а також позбавлено всіх титулів та тренерської ліцензії Pro-UEFA.
На своїй посаді у російському клубі бере активну участь у трансферних кампаніях, зокрема був залучений до перегляду потенційних новачків для клубу на Кубку Азії-2024.
9 травня 2017 року разом із петербурзькою командою "Зеніт" клав квіти з георгіївською стрічкою до меморіалу "Батьківщина-мати" у Санкт-Петербурзі.
МОНСОН Джеффрі Вільям
МОНСОН Джеффрі Вільям
Американський і російський спортсмен та актор, Чемпіон світу з бразильського джиу-джитсу, Депутат Ради депутатів міського округу Красногорська від партії "Єдина росія", Депутат Державних Зборів - Курултаю Республіки Башкортостан сьомого скликання, Перший віце-президент Федерації спортивної боротьби Республіки Башкортостан, Тренер ХК "Граніт-Чехов"
Активно підтримує війну росії проти України та анексію Криму, поширюючи наративи кремлівської пропаганди. У своїх публічних заявах засуджує надання США допомоги Україні, чим обумовлює зміну свого громадянства на російське. Крім того, Монсон заявив про готовність особисто воювати проти України.
У 2016 році отримав громадянство так званої "ЛНР". Систематично відвідує так звані "ДНР/ЛНР", надає їм фінансову підтримку, а також закликає усіх до участі у зборі коштів на "допомогу постраждалим від війни на сході України". Нагороджений медаллю так званого "Міністерства внутрішніх справ ЛНР" "За сприяння органам внутрішніх справ".
У 2022 році спільно з "russia Тoday" зняв документальний фільм про Донбас "За 8 лет до" та пояснив, що вирішив створити цей фільм, тому що йому "прикро бачити неправильну історію конфлікту в західних ЗМІ".
У лютому 2023 року на підтримку так званої "СВО" зробив собі символічне татуювання у вигляді літери "Z".
У 2023 році разом з депутатом Державної Думи рф Олександром Валуєвим повідомив про зйомки спільного документального фільму на ту ж саму тематику під назвою "Просто життя".
Є однією з ключових фігур громадського руху "Команда путіна" та членом загальноросійського громадсько-політичного руху "Народний Фронт "За росію" (під санкціями ЄС, Канади, Швейцарії та України), створеного з ініціативи путіна з метою "просування росії вперед спільними зусиллями".
ПЛЮЩЕНКО Євген Вікторович
ПЛЮЩЕНКО Євген Вікторович
Російський фігурист, Заслужений майстер спорту росії, Дворазовий олімпійський чемпіон, Триразовий чемпіон світу, Десятиразовий чемпіон росії
Публічна особа, виступає як "лідер громадської думки", відкрито пропагує і виправдовує агресивну війну, легітимізує збройну агресію російської федерації проти України, а також тимчасову окупацію території України.
У червні 2020 року разом з дружиною Яною Рудковською та сином Олександром знявся в агітаційному ролику на підтримку поправок до конституції рф, які дозволили путіну переобратися ще на два терміни - в 2024 році та в 2030 році. Увійшов до переліку довірених осіб путіна на виборах 2024 року, перебуває у складі руху "Команда путіна", який систематично виступає на підтримку путіна на президентських виборах.
У 2022 році відвідував тимчасово окупований Крим, а також заявив про намір безкоштовно виступити перед військовими та цивільними, у так званих "ДНР" та" ЛНР".
Має звання старшого лейтенанта армії рф.
ОВЕЧКІН Олександр Миколайович
ОВЕЧКІН Олександр Миколайович
Російський хокеїст, Триразовий чемпіон світу, Капітан клубу НХЛ "Вашингтон Кепіталз"
Вважається одним з найпопулярніших світових спортсменів, є рекламним "обличчям" таких світових спортивних брендів як "Gatorade", "Bauer", "Nike", амбасадором компанії "Johnson's", а також власником власної лінії одягу "A8", яка була розроблена спільно з компанією "Reebok".
Очолив рейтинг Forbes серед усіх гравців Національної хокейної ліги (НХЛ).
Проживає у власному будинку в Макліні, штат Вірджинія, а також володіє апартаментами в Маямі, штат Флорида (США).
Є відомим прихильником та наближеною особою до путіна, зокрема, отримує від президента особисті подарунки.
Користуючись своєю популярністю, робить вагомий внесок у зміцнення путінської диктатури та поширення наративів кремлівської пропаганди, наголошуючи, що його дім - росія, а путін – його президент.
В фото профілю свого приватного акаунту в соцмережі Instagram розмістив спільне з путіним фото.
Заснував та фінансує громадський рух "Команда путіна".
Овечкін використовує свій статус зіркового міжнародного спортсмена для підтримки путіна на міжнародній арені, зокрема у 2018-2019 роках, намагаючись увійти в оточення Дональда Трампа.
У червні 2023 року отримав від путіна подяку "за трудові успіхи та багаторічну сумлінну роботу".
У 2015 році відвідував тимчасово окупований Крим.
ТАРПІЩЕВ Шаміль Анвярович
ТАРПІЩЕВ Шаміль Анвярович
Радянський і російський спортивний функціонер, Член Міжнародного Олімпійського Комітету, Член виконавчого комітету Олімпійського комітету росії, Член Ради при президентові рф з фізичної культури і спорту, Голова комісії з вироблення пріоритетних напрямів державної політики в галузі фізкультури і спорту, а також стратегії розвитку спорту в росії, Радник мера м. Москви зі спорту, Президент Федерації тенісу росії, Голова ради директорів міжнародного тенісного турніру "ВТБ Кубок Кремля", Майстер спорту з тенісу, Заслужений тренер РРФСР і СРСР
Входить до складу комісії, що консультує сесію і президента МОК з питань посилення ролі спорту та олімпізму в суспільстві.
Публічно підкреслює формальність нейтрального статусу російських спортсменів на міжнародних турнірах, у яких активно продовжують брати участь спортсмени підконтрольної йому Федерації тенісу росії.
Лобіював допуск російських юніорів до участі в міжнародному тенісному турнірі у Вімблдоні (Велика Британія) 2023 року та участь російських тенісистів в Олімпійських іграх у Парижі (Франція) 2024 року.
У 2022 році указом путіна нагороджений Орденом "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня за забезпечення успішної підготовки спортсменів, які досягли високих спортивних досягнень на Іграх XXXII Олімпіади і XVI Паралімпійських літніх іграх 2020 року в місті Токіо (Японія).
У 2023 році отримав від путіна особисте привітання з Днем народження.
КРЕМЛЬОВ/ЛУТФУЛЛОЄВ Умар Назарович
КРЕМЛЬОВ/ЛУТФУЛЛОЄВ Умар Назарович
Російський та міжнародний спортивний функціонер, Президент Міжнародної асоціації боксу (IBA), Перший віце-президент Європейської конфедерації боксу (EUBC) у 2019-2020 роках, Колишній генеральний секретар Федерації боксу росії, Чинний член виконавчого комітету Федерації боксу росії
Наближений до путіна російський бізнесмен і спортивний функціонер, близький друг керівника служби безпеки путіна.
У рамках своєї діяльності налагоджує співпрацю з урядовими органами іноземних держав. Публічно критикує рішення про недопуск російських спортсменів до міжнародних змагань.
У 2023 році увійшов до складу офіційної російської делегації під час візиту президента рф до Китаю.
За підтримки керівництва Федеральної служби охорони рф із 2016 року керує Федерацією боксу росії.
На своїй посаді президента Міжнародної асоціації боксу (ІВА), переніс діяльність асоціації в росію, усунув Україну від участі в IBA і зробив російський підсанкційний "Газпром" єдиним спонсором IBA.
Після відкликання МОК акредитації ІВА 2019 року, Кремльов організовує міжнародні турніри, не визнані Міжнародним олімпійським комітетом.
У 2020 році указом путіна нагороджений медаллю ордена "За заслуги перед Вітчизною" II ступеня за великий внесок у розвиток фізичної культури і спорту.
У 2020-2023 роках за сприяння державних структур отримав значний контроль над букмекерським ринком росії.
ЯНБОРИСОВ Булат Ахатович
ЯНБОРИСОВ Булат Ахатович
Засновник і керівник Асоціації підтримки і розвитку автомотоспорту "Сілквей раллі" / колишній радник в Державній корпорації розвитку "ВЕБ.рф"
Є керівником і власником проекту міжнародних раллі-рейдів "Сілквей раллі", які використовує керівництво ГРУ як інфраструктуру для своїх резидентів та для встановлення політичних контактів.
Внутрішні документи "Сілквей раллі" представляють компанію як "універсальну платформу для народної дипломатії", засновану на ідеї "м'якої сили росії", спрямованої на її зближення з КНР, Іраном, Катаром, Афганістаном, Сирією, Туркменістаном і Таджикистаном шляхом зміцнення позицій росії у регіоні з допомогою ролі посередника у відносинах Катару, Ірану та Туреччини; впливу на Саудівську Аравію; впливу на Туреччину з усіх питань, що цікавлять росію, включаючи Азербайджан, Вірменію, Крим і Сирію; надання пропозицій Талібану (дорожньої карти до міжнародної легітимності) в обмін на визнання Криму російською територією.
Крім того, передбачається, що ралі мають сприяти проекту "Siberian Power 2" щодо співпраці "Газпром" та китайської CNPC для постачання російського газу до КНР.
Асоціація "Сілквей раллі" – організатор транснаціонального спільного проекту росії та КНР, який щорічно проводиться на підставі розпорядження уряду рф від 08 квітня 2011 року № 599-р. У рамках проекту відпрацьовується взаємодія органів виконавчої влади всіх рівнів країн-учасниць, розвивається національний менеджмент, що дозволяє використовувати набутий досвід та налагоджену систему комунікацій для організації масштабних політичних, економічних та гуманітарних проектів на міждержавному рівні.
В 2021 році Янборисов доповідав міністру оборони росії Шойгу щодо цілей військового характеру: можливості створення нових військово-політичних союзів; збільшення військової присутності росії у Центральній Азії та на Сході з метою "недопущення дестабілізації регіону"; контроль над озброєннями в у Центральній Азії та на Сході; можливості виведення продукції російського ВПК на нові ринки, з якими були проведені переговори про підтримку платформи Silkway. Зокрема, йшлося про КНР, Туреччину, ОАЕ.
Булат Янборисов виконував завдання як агент на службі Кремля, перебував у постійному контакті з офіцерами в/ч 29155, отримав нагороду особисто від генерала ГРУ Володимира Алексєєва.
Янборисов також причетний до спецоперацій ГРУ із застосування імпульсних сигналів у радіочастотному діапазоні на фізичний і психологічний стан низки іноземних дипломатів і розвідників - так званого "гаванського синдрому". Співробітники ГРУ з 2016 року використовували ралі "Шовковий шлях" як прикриття для перекидання агентів, транспортування вантажів та легалізації роботи за кордоном, а з 2017 року продовжили використовувати ралі як спосіб заїхати до КНР.
Проживає у Парижі. Володіє нерухомістю на Кіпрі, будинком у Созополі (Болгарія) та квартирою у Парижі (Франція).
З огляду на постійні контакти Янборисова з ГРУ, його нерухомість за кордоном — квартиру в Парижі та особняк у Созополі — ГРУ може використовувати як явочні квартири. А саме "Сілквей раллі" є приводом для подорожі своїх резидентів до Центральної Азії та Китаю.
У 2024 році раллі проводилось за міжнародним маршрутом Томськ (рф) - Улан Батор (Монголія).
КИРІЄНКО/ІЗРАІТЕЛЬ Сергій Владиленович
КИРІЄНКО/ІЗРАІТЕЛЬ Сергій Владиленович
Засновник Російського Союзу бойових мистецтв (РСБМ), Російський державний діяч, член Держдуми рф, Перший заступник керівника адміністрації президента рф, Політтехнолог, відповідальний за передвиборчі кампанії путіна у 2018 та 2024, Герой росії, Голова організаційного комітету Національного центру "Росія"
Російський союз бойових мистецтв під керівництвом Кирієнка об'єднує 71 всеросійську спортивну федерацію та організацію, які представляють різні стилі та напрямки бойових мистецтв і спортивних єдиноборств, що найбільш активно розвиваються в російській федерації. РСБМ є членом Олімпійського Комітету росії та міжнародної спортивної організації TAFISA.
Діяльність РСБМ реалізується, в тому числі, в проведенні національних та міжнародних спортивних заходів на території російської федерації, а також у створенні платформ для обміну досвідом між російськими спортивними федераціями та міжнародним співтовариством.
Щорічно РСБМ проводить сотні заходів, основна мета яких – популяризація та пропаганда бойових мистецтв як наймасовішого спортивного руху в росії, що дозволяє вирішувати питання допризовної підготовки молоді.
У грудні 2022 року на базі РСБМ створено військовий загін "Союз" із "майстрів спорту міжнародного класу, заслужених майстрів спорту, першорозрядників", які вирушили на війну до України. Станом на грудень 2023 року до загону вступило 145 осіб.
Навчання та злагодження бійці проходили у російському університеті спецназу у Чечні. Його засновник Данило Мартинов – помічник Рамзана Кадирова, є співголовою РСБМ. Кирієнко разом зі співзасновником Юрієм Трутнєвим особисто відповідальні за забезпечення та особисто відвідують Донбас для передання загону "Союз" спорядження — засобів виявлення дронів, техніки та екіпірування, снайперських гвинтівок.
За даними ЗМІ, РСБМ за час війни здійснив закупівлі у московського збройового салону "Арсенал" на 139 млн руб., виробника гвинтівок Lobaev Arms - 35 млн руб. Оптичне обладнання РСБМ купував у компаній "Інноваційні збройові технології" (на 19 млн руб.) і "Навігатор" 25 млн руб.). Російський університет спецназу у Чечні отримав від РСБМ за навчання добровольців 38 млн руб.
ВЯЛЬБЕ / Трубіцина Олена Валеріївна
ВЯЛЬБЕ / Трубіцина Олена Валеріївна
Радянська та російська лижниця, Громадсько-політичний діяч, Тренер, Президент Федерації лижних гонок росії, Глава Асоціації лижних видів спорту росії
Є підполковником запасу збройних сил рф.
Публічно заявила про своє бачення допуску російських спортсменів до міжнародних змагань у військово-терористичний спосіб.
Вяльбе є великою прихильницею путіна та увійшла до списку його довірених осіб і до складу ініціативної групи з висування путіна кандидатом на президентські вибори 2024, також перебуває у складі громадського руху "Команда путіна".
Вяльбе є співголовою Регіонального відділення Загальноросійського громадського руху "Народний Фронт "За росію" у Республіці Хакасія.
У 2021 році брала участь і перемогла у виборах до Державної думи VIII скликання за партійним списком від партії "Єдина росія" .
Підтримує і виправдовує війну росії проти України, поширюючи наративи кремлівської пропаганди, її брат є добровільним учасником російського військового вторгнення.
У 2021 відвідала тимчасово окупований Крим для презентації біографічного кінофільму на XXIX Міжнародному Дитячому Кінофестивалі "Алиє паруса Артека"
У 2022 році указом путіна нагороджена Орденом "За заслуги перед Батьківщиною" ІІ ступеня за великий внесок у розвиток фізичної культури та популяризацію вітчизняного спорту.
ХОРКІНА Світлана Василівна
ХОРКІНА Світлана Василівна
Російська гімнастка, Дворазова олімпійська чемпіонка у вправах на брусах, 9-кратна чемпіонка світу, 13-разова чемпіонка Європи, Заслужений майстер спорту росії, Депутат Державної думи рф п'ятого скликання від партії "Єдина росія", Референт Контрольного управління справами президента рф, Перший заступник начальника ЦСКА, Дійсний державний радник російської федерації 3 класу, Президент Міжнародної асоціації спортивних клубів зі спортивної гімнастики, Віце-президент Федерації спортивної гімнастики росії
Підтримує і виправдовує війну росії проти України, поширюючи наративи кремлівської пропаганди. Підтримує політику путіна, увійшла до переліку його довірених осіб на виборах 2024 року.
Публічно критикує рішення про недопуск російських спортсменів до міжнародних змагань.
Має військове звання полковника. Є першим заступником начальника Центрального спортивного клубу армії рф (ЦСКА), підпорядкованого Міноборони рф.
ЦСКА на постійній основі надає активну допомогу військовим та ветеранам так званої "СВО" шляхом закупівлі і доставлення на фронт спеціальної техніки, FPV-дронів, генераторів та гуманітарних вантажів, здійснює військово-патріотичне виховання дітей та молоді, організовує і проводить спортивно-патріотичні заходи та сприяє розвитку міжнародного співробітництва, зокрема у рамках проекту Всесвітніх воєнних ігор.
Є однією із засновників Всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного громадського руху "Юнармія", що є одним із головних механізмів мілітаризації та військової підготовки дітей та молоді в росії та на ТОТ України.
War & Sanctions 2024